Op vrijdagen 13 en 20 november jl. vonden webinars plaats met als onderwerp “Vaccinontwikkeling”, op initiatief van de GMP-commissie.

Dit jaar was het vinden van een interessant thema voor de themadag van de GMP-commissie een “makkie”: Vaccinontwikkeling. Geheel in lijn met het rondwarende coronavirus en de bijna wanhopige wedloop naar een werkend vaccin door een aantal bekende en onbekende farmaceuten.

In het voorbereidingstraject was de GMP-commissie nog hoopvol dat het een echte fysieke bijeenkomst op locatie zou zijn. Het werd echter al snel duidelijk dat door alle coronamaatregelen de plannen moesten worden gewijzigd naar een online versie van de themadag, met als resultaat deze 2 webinars.

 

De eerste webinar vond plaats op vrijdag 13 november 2020 en werd bijgewoond door 32 deelnemers.

Als eerste kreeg Renske Hesslink (Propharma Group) het woord. Zij hield namens de CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) een presentatie met de titel “Nobody is safe until everybody is safe – how CEPI aims to make vaccines for the world”.

Tijdens haar presentatie heeft Renske ons meegenomen in de wereld van de CEPI. De CEPI heeft als doel om vaccins te ontwikkelen vanuit twee invalshoeken: “Just in case”, 5 kandidaatvaccins voor potentiële ziekte-uitbraken en “Just in time”, diverse platform- technologieën om snel tot een werkzaam en veilig vaccin te komen. Daarnaast heeft zij ons deelgenoot gemaakt van een interessante ontwikkeling voor een multi-dose systeem voor het uitvoeren van massavaccinatie.

 

 

De tweede presentatie van deze webinar was van Gideon Kersten, verbonden aan het Leiden Academic Center for Drug Research (LACDR) en Coriolis-Pharma. Deze presentatie had als titel “Vaccin development and formulation”. Zijn presentatie ging over de diverse vaccinfamilies en het daaraan verbonden ontwikkelingstraject. Afhankelijk van het type vaccin zijn ook verschillende vormen van formulering en toediening mogelijk. Diverse “nieuwe” toedieningsvormen zijn in ontwikkeling om een zo makkelijk en effectief mogelijke vaccinatiegraad te behalen.

 

De tweede webinar vond plaats op vrijdag 20 november 2020 en werd bijgewoond door 30 deelnemers.

De eerste spreker van deze webinar was Rob Mook, die namens Bilthoven Biologicals (BBio) een presentatie hield met de titel “Van ziekteverwekker tot vaccin”. In zijn presentatie gaf Rob een uiteenzetting over de rijke vaccingeschiedenis van BBio (Voorheen RIVM à NVI à BBio (Onderdeel van het Serum Institute of India)).

De productie van diverse typen vaccins werd belicht. Van de Master cell bank, naar de Working cell bank, seedlot, cultivation, DSP en inactivation, Purification naar verpakt eind product.

De ontwikkeling van sommige vaccins is/was monnikenwerk. De ontwikkeling van bijvoorbeeld BCG duurde 13 jaar om van de virulentstam na 231 passages tot de eerste niet virulente basisstam te komen. Het huidige product is gebaseerd op de Master cell bank uit 1964 (1173 passages).

Het Poliovaccin is een van de belangrijkste vaccins dat BBio produceert . Dit moet worden uitgevoerd onder strenge voorzorgsmaatregelen vastgelegd in de GAP III en moet voldoen aan de BSL-3 ter bescherming van de omgeving.

Het tweede presentatie was van Thijs Booiman. Hij gaf namens HALIX een presentatie met de titel: “Testen van virussen en virale veiligheid”.

Thijs gaf een uiteenzetting over alle testmethoden voor viruskarakterisatie en het testen van werkzaamheid en veiligheid van vaccins.

Als laatste hield Frank Smeets namens GSK vaccins een presentatie over “Klinische studies voor vaccins”.

Dit is weer een andere wereld dan het testen van een geneesmiddel voor een ziekte.

Uiteindelijk gaat het erom dat de werkzaamheid en veiligheid wordt aangetoond en de resultaten van de klinische studies moeten een aantoonbare gezondheidswinst laten zien, op basis waarvan het vaccin in de markt kan worden gezet.

 

Al met al 5 zeer interessante verhalen gerelateerd aan de diverse aspecten van vaccinontwikkeling.

Mensen die nog vragen hebben of feedback willen leveren op dit webinar of die ideeën hebben voor volgende webinars kunnen dat laten weten via een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

De videos gemaakt tijdens deze webinars zijn op het ledengedeelte van deze website te bekijken via deze link.