DARQA webinar “GDP: van heel koud naar iets warmer”, 22 januari 2021

Op vrijdag 22 januari jl. vond een webinar plaats met als onderwerp “GDP: van heel koud naar iets warmer”, op initiatief van de GLP-commissie.

Na een introductie door Ali Bouhuijzen, bestuursvertegenwoordiger van de GLP-commissie, neemt Ruud Santing (Leergang Industriële Farmacie) het presentatorstokje over.

Hij vertelt op boeiende wijze over het transport van coronavaccins van de fabriek naar de te vaccineren personen en welke problemen en oplossingen je daarbij kunt tegenkomen.

Uit de presentatie door Ruud blijkt dat een vaccin maken door en bij een goed bekend staande farmaceut over het algemeen garant staat voor kwaliteit. De farmaceut heeft vaak jarenlange ervaring, werkt onder strenge GMP-wetgeving, met gekwalificeerd personeel, volgens vastgelegde procedures en onder gereguleerde temperaturen.

Heel anders is dat wanneer het vaccin klaar is en op transport gaat. Dan is het ineens niet meer zo vanzelfsprekend dat iedereen die bij het transport betrokken is weet wat hij of zij doet en voldoende is getraind om dat transport zodanig te organiseren dat het vaccin ongeschonden, dat wil zeggen, zonder temperatuurexcursies, aankomt waar het moet zijn. Hoe waarborg je bijvoorbeeld in India, waar de dagtemperatuur zomaar 40 ˚C kan zijn, dat je vaccin wordt getransporteerd in een of meerdere voertuigen die een stabiele temperatuur van -80 ˚C hebben en houden? Die temperatuur wordt gedurende het transport gemeten door kleine temperatuurloggers die aan de verpakking zijn gehecht, maar hoe weet je zeker dat die de temperatuur juist hebben gemeten en hoe zorg je ervoor dat die temperatuurloggers worden uitgelezen en de data wordt opgeslagen? Wat doe je vervolgens als blijkt dat het vaccin op transport een temperatuurexcursie heeft ondergaan? Is het vaccin dan nog wel bruikbaar en effectief of niet? Wie bepaalt dat en wat zijn de gevolgen?

 

 

Tijdens het transport van de coronavaccins is ook een adequate beveiliging van belang. Het vaccin is gouden handel en daar willen criminelen wel een graantje van meepikken. Dat niet alleen, als crimineel zijnde kan het ook interessant zijn om over die vaccins te beschikken voor jezelf en je organisatie, want in de rij gaan staan om gevaccineerd te worden is geen optie.

Wanneer je vaccin is aangekomen op de plaats van bestemming, dat wil zeggen, daar waar personen worden gevaccineerd, blijven dezelfde problemen bestaan: wordt het vaccin geïnjecteerd door gekwalificeerd personeel dat goed getraind is en dus weet wat ze doen of is er kans op overdosering omdat mensen in plaats van 6 doses uit een flesje in 6 personen te injecteren de hele dosering in 1x in 1 persoon injecteren? Als zo’n overdosering plaatsvindt, hoe vind je dat dan uit en wat doe je met de personen die overgedoseerd zijn? Allemaal vragen die alleen beantwoord kunnen worden door het hele proces te monitoren en de data te verzamelen en analyseren zodat er van geleerd kan worden en dit in de toekomst voorkomen kan worden. Ook het monitoren van personen die geïnjecteerd zijn met de toegestane dosis van het vaccin worden is belangrijk om tijdig eventuele bijwerkingen op te sporen en er voor te zorgen dat de gevaccineerde personen in goede gezondheid blijven.

Een ander zorgelijk aspect van het vaccineren van personen, zeker daar waar het de coronavaccins betreft, is het ervoor zorgen dat de gevaccineerde personen daadwerkelijk terugkomen voor hun tweede dosis, zonder welke dosis ze onvoldoende beschermd zijn tegen het virus. Om goed te kunnen controleren of en zo ja wanneer die personen terug komen voor een tweede dosis, is een goede en waterdichte administratie noodzakelijk. Het is echter gebleken dat die administratie achterblijft omdat er niet voldoende en op tijd aktie is ondernomen om een goed systeem in te richten. Bovendien is inmiddels gebleken dat het systeem niet waterdicht is, gezien het aantal privacyschendingen van gevaccineerde personen dat inmiddels bekend is.

Kortom, uit de presentatie is duidelijk geworden dat het maken van een vaccin relatief gezien het meest eenvoudige deel is van een behoorlijke complex proces om veel mensen in korte tijd te vaccineren.

Dit webinar was goed bezocht door rond de 30 deelnemers. Mensen die nog vragen hebben of feedback willen leveren op dit webinar of die ideeën hebben voor volgende webinars kunnen dat laten weten via een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De video gemaakt tijdens deze webinar is op het ledengedeelte van deze website te bekijken via deze link.