Op vrijdag 16 september jl. vond een webinar plaats over “Auditing van IT systemen”. 

Het webinar bestond uit een presentatie over IT-Auditing of GxP Systems gevolgd door een Q&A sessie. De presentatie werd gegeven door Bas Michielsen, Senior GxP Consultant and Computer Software Assurance (CSA) specialist bij ResCop. Hans de Raad, voorzitter van de ICT commissie van DARQA sloot aan bij de Q&A sessie.

 

Uitgangspunt voor dit webinar was een basis kennis van Computer System Validation (CSV) en Computer Software Assurance (CSA) en ervaring met GxP auditing.

 

De presentatie van Bas bestond uit meerdere modules, samengevat in 1 slide deck dat op het ledengedeelte van de DARQA website te vinden is bij de downloads. De samenvatting volgt hieronder.

 

Module 1 ging over IT-Audits in GxP environments: Wat zijn security risico’s en wat is de functie van een IT audit.

Module 2 ging over Risk-based IT Auditing: wat is een risk-based IT Audit en wat is hier voor nodig.

Module 3 ging over GxP IT-Audit focus areas: waarnaar dient te worden gekeken tijdens een IT audit, IT organisatie, IT policies, standards en procedures, validated system(s) en interview met personeel/ subject matter experts.

Module 4 ging over GxP IT-Audit deliverables: de uitkomst van de audit. En dan niet alleen de bevindingen, maar ook inzicht in het functioneren van een systeem, reduceren van mogelijke risico’s en verbeteren van security en integriteit van systemen en data.

Module 5 ging over IT-Audit Check-lists.

De presentatie werd afgesloten met lessons learned en best practices.

Hierna volgde de Q&A sessie nav vragen die vooraf en tijdens de presentatie gesteld waren.

 

Mensen die nog vragen hebben of feedback willen leveren op dit webinar of die ideeën hebben voor volgende webinars kunnen dat laten weten via een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De video gemaakt tijdens deze webinar is op het ledengedeelte van deze website te bekijken.