Selecteer de taal

NVMA congres Amsterdam 2014
 

Donderdag, 11. December 2014

CONGRES NVMA
GEZONDHEIDSINFORMATIE VAN DE PATIENT EN HET PERSOONLIJK GEZONDHEIDSDOSSIER

DONDERDAG 11 DECEMBER 2014
CONGRESCENTRUM NOVOTEL AMSTERDAM
EUROPABOULEVARD 10, 1083 AD AMSTERDAM.

E-health en het zorginformatie rond de patiënt
De NVMA Vereniging voor Zorgadministratie en Informatie organiseert op donderdag 11 december 2014 een congres dag
over de Gezondsheidsinformatie rond de patiënt, het Persoonlijk Gezondheids Dossier (PGD). De Minister van VWS heeft meerdere
malen zowel de wens als de urgentie geuit om E-Health in de zorg te zetten.
Door positieve ervaringen wordt E-Health steeds vanzelfsprekender.

Het doel van E-Health wordt steeds duidelijker.
Het draagt bij aan de wens van patiënten om de regie over het eigen leven te houden of terug te krijgen.
Het geeft patiënten zelfvertrouwen en een gevoel van veiligheid.
Bovendien is het kostenbesparend.

Het persoonlijk gezondheidsdossier
De patiënt moet het liefst met een druk op de knop op een website, inzicht krijgen in zijn/haar medische dossier. Patiënten moeten zelf hun persoonlijk gezondheidsdossier kunnen
beheren. Om de privacy te waarborgen voor de patiënt moet er een patiëntgeheim komen, in aanvulling op het medisch beroepsgeheim voor zorgprofessionals.
Ook is het noodzakelijk om bij de inrichting van het PGD de privacynormen in te bouwen.


De RVZ adviseert om de informatievoorziening rondom de patiënt in te richten. Geef de patiënt, verzekerde of burger inzicht in zijn gezondheidsinformatie. Liefst met een druk op de
knop (de blue button in de VS). Het PGD bevat (digitale) kopieën van elektronische medische dossiers van zorgaanbieders en gegevens die de patiënt daar zelf aan toevoegt. Daarnaast
kan de patiënt allerlei zinnige dingen doen met het PGD, zoals zelfmanagement of medicatiebewaking. Daarom bevat het PGD ook geïntegreerde digitale diensten. De patiënt bepaalt zelf of
hij/zij een PGD wil en wie het beheert. 
Onderzoek laat zien dat ruim 60% van de Nederlanders aangeeft een PGD te willen.
Deze veranderingen vergen regie van het ministerie van VWS.
Belangrijke partijen moeten bindende besluiten nemen voor de noodzakelijke veranderingen in de informatievoorziening in de zorg, ook t.a.v. te gebruiken open internationale standaarden.
Ook moet informatie beschikbaar komen die niet tot de patiënt te herleiden is voor publieke doeleinden. Er gaat momenteel veel energie en geld verloren aan het zoeken, verkrijgen en vertalen van deze informatie. Hierdoor komt meer kennis, op een eenvoudiger manier beschikbaar om de kwaliteit, toegankelijkheid en betrouwbaarheid van de zorg te verbeteren.

De patiënt krijgt met de nieuwste informatietechnologie instrumenten aangereikt waarmee hij/zij beter kan participeren in zijn behandeling. Daarmee kunnen goede keuzes gemaakt worden voor de behandeling die het best passen bij een persoonlijke situatie of voorkeuren. Al deze aspecten komen aan de orde tijdens deze congresdag.

 

Wanneer wil ik wat met het persoonlijk gezondheidsdossier

De ontwikkeling van het PGD zal zich de komende jaren voortzetten. Wat moet een zorgorganisatie er mee? Of anders wat moet een zorgorganisatie er wat mee? Het biedt kansen als je focust op de toegevoegde waarde voor de patiënt, op de juiste momenten. Vanuit de fases van de patiëntreis komen de mogelijkheden aan de orde. Waar liggen de kansen om de relatie tussen patiënt en zorgverlener te versterken? Wat biedt het aan effectiviteit voor de zorgorganisatie? U kunt getuige zijn op welke wijze kan worden bijgedragen aan de succesvolle inzet van online zorgondersteuning.


Doelgroep
De congres dag is bedoeld voor iedereen die in zijn of haar werk te maken heeft of krijgt met de medische of gezondheidsinformatie rond de patiënt.
Bijvoorbeeld ziekenhuisinstellingen, revalidatie en GGZ instellingen, maar ook de extramurale zorg als bijvoorbeeld huisartsenzorg of verpleeghuiszorg, thuiszorg.

Zorgadministrateurs, medewerkers Zorgadministratie, Beleidsadviseurs en medewerkers Zorg, ICT managers, projectleiders en medewerkers,
Managers en medewerkers Financiën,

Zorgmanagers, Medisch specialisten, Leidinggevenden en medewerkers GGZ, Huisartsen, Managers en medewerkers communicatie,
Nurse practioners, Physisian assistants, Verpleegkundig specialisten of medewerkers, Verzorgers, Privacy en informatiebeveiligingsfunctionarissen.

U kunt zich hier inschrijven

 

 
 
 

Advertentie Apotheek A15

 

Apotheek A15

Apotheek A15, een joint venture van het Erasmus MC, UMC Groningen, Radboudumc en UMC Utrecht, zoekt een (ziekenhuis-)apotheker met brede en diepgaande kennis op het gebied van kwaliteitsmanagement en -borging voor de functie:

Hoofd Quality Assurance

Stuur je motivatiebrief en CV vóór 25 juli 2024 naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Voor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met Marleen Kemper, Algemeen Directeur, telefoon: 0183-820800.

DARQA Nieuwsbrief

poppenDARQA stuurt ad hoc een Nieuwsbrief uit naar haar leden.
Ook niet-leden kunnen zich inschrijven op deze DARQA Nieuwsbrief

Aanmelden voor de DARQA Nieuwsbrief

 

Lid worden van DARQA?

lidwordenWordt ook lid van DARQA waar alle belangengroepen elkaar ontmoeten en informatie uitwisselen op het gebied van regelgeving, goede praktijken en ontwikkelingen.

Aanmelden voor lidmaatschap

Presentaties

taartstukU kunt presentaties en andere belangrijke documenten downloaden

Downloaden van presentaties